Nesprávne stravovanie a riziká spojené s nadváhou
Životný štýl väčšiny ľudí sa vyznačuje nedostatkom pohybu, telesnej práce, častými psychickými stresmi, fajčením a je sprevádzaný nadbytkom energeticky bohatých potravín. Všetky tieto faktory negatívne vplývajú na náš zdravotný stav.
Niektoré výživové faktory súvisiace so zdravotnými rizikami:
- nadmerný príjem energie vedie k obezite
- vysoký príjem živočíšnych tukov v strave zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, podieľa sa na vzniku aterosklerózy – najznámejší je infarkt myokardu a cievna mozgová príhoda
- nadmerný príjem energie a vysoký príjem nasýtených tukov spájame so vznikom rakoviny prsníkov, vaječníkov, hrubého čreva a konečníka
- vysoký príjem jednoduchých cukrov zvyšuje výskyt zubného kazu
- vysoký príjem soli je spojovaný so vznikom vysokého krvného tlaku a rakoviny žalúdka
- nízky príjem vápnika a vitamínu D môže viesť ku vzniku osteoporózy
- nízky príjem jódu hraje úlohu pri poruchách štítnej žľazy
Čo naše telo denne dostáva?
- rafinovaný cukor
- mäso, živočíšne produkty
- málo ovocia a zeleniny
- soľ
- cukor
- cholesterol
- kofeín
- alkohol
- lieky (chémia)
- umelé farbivá
- konzervačné látky
- pesticídy
A čo by malo denne dostávať?
- tuky a cukry max. 3 porcie
- proteiny 5 porcií
- obilniny a vláknina 6-7 porcií
- ovocie a zelenina 9 porcií
(jedna porcia = malé jedlo)
Ak by sme však chceli zjesť všetko, čo naše telo denne potrebuje, jednak by sme na váhe určite nezhodili, pretože by sme takmer určite prekročili našu dennú energetickú hodnotu a navyše by sme vytiahli z peňaženky oveľa viac, ako napríklad za naše programy...