Obezita a nadváha
Obezita a nadváha sú stavy, kedy sa v ľudskom tele ukladá nadmerné množstvo tuku. Aj tu platia fyzikálne zákony, čiže ak je množstvo prijatej energie vyššie ako energie vydanej fyzickou aktivitou dochádza k ukladaniu tuku. Energia prijatá navyše sa ukladá do tukových zásob.
Na vzniku obezity ako aj nadváhy sa podieľajú ako aj genetické faktory (dedičnosť), tak aj faktory vonkajšieho prostredia (napr. sedavé zamestnanie, konzumácia energetických bohatých potravín, cenová dostupnosť potravín s vysokým obsahom tuku, prejedanie sa, nízka fyzická aktivita).
Obezita – nadváha sa stala jedným z najväčších zdravotných problémov tohto storočia. Čísla hovoria za všetko, až 70 percent úmrtí v Európe je spôsobených nadváhou. Obézni ľudia vystavujú svoje srdce obrovskému stresu, lebo musí čerpať krv cez tukové vrstvy. Ďalej je obezita príčinou mnohých ochorení pohybového systému a často vedie aj k poruchám v oblasti psychosociálnej.
Zrýchlenie metabolizmu
Pri metabolizme máme zväčša na mysli rýchlosť akou naše telo spaľuje prijímané kalórie. Ak naše telo dokáže prijaté kalórie dostatočne spáliť, hovoríme o rýchlom metabolizme.
Ak telo hospodári s prijatou energiou šporovlivo (čo môže, tak si odloží), hovoríme o pomalom metabolizme.
Mužský metabolizmus je od prírody rýchlejší ako metabolizmus žien. S pribúdajúcim vekom sa metabolizmus spomaľuje, k výraznejšiemu spomaleniu dochádza už po 25. roku života.
Metabolizmus sa spomaľuje aj v priebehu dňa. Ak si už nevieme odpustiť niektoré viac kalorické dobroty, tak si ich doprajme predpoludním. Cvičenie urýchľuje metabolizmus a to nie len počas vyvíjania aktivity počas cvičenia, ale aj počas nasledujúcich 48 hodín.
Pre stimuláciu metabolizmu je nevyhnutné pravidelné jedenie 5-6 menších jedál počas dňa. Naopak, vynechávanie jedál metabolizmus spomaľuje. Konzumácia jedál bohatých na bielkoviny dokáže urýchliť metabolizmus až o 30 percent. Obmedzovanie energetického príjmu, čiže diéty metabolizmus spomaľujú. Na záver treba podotknúť, že metabolizmus taktiež spomaľujú aj stres a chronická únava.
Ako variť zdravo
Skúste do svojich zaužívaných kuchárskych praktík zaradiť niektoré z nasledujúcich typov:
- Vyvarujte sa úpravám jedál s použitím väčšieho množstva tuku – smaženie, fritovanie.
- Upustite od častého zahusťovania omáčok múkou alebo smotanou.
- Omáčku môžete zahustiť rozmixovanou zeleninou – cibuľou, zelerom, mrkvou alebo paradajkami.
- Smotanu alebo šľahačku je možné nahradiť jogurtom alebo nízkotučným taveným syrom.
- Majonézu môžete nahradiť bielym jogurtom.
- So solením to nepreháňajte. Obmedzte množstvo soli vo vode na varenie. Používajte jodizovanú soľ.
- Na prípravu drezingov použite pomarančovú šťavu, balzamikový ocot, olivový olej, čerstvé bylinky a trocha soli a čierneho korenia.
- Syry vyberajte s čo najnižším obsahom soli a tuku v sušine, bohaté na vápnik.
- U príloh sa vyvarujte smaženým zemiakom, kalorickým cestovinám a knedli. Nahraďte ich rôznymi druhmi ryže.
- Mäso by malo byť na tanieri v menšom množstve ako príloha. Obmedzujte údeniny, bôčiky, anglické slaniny....
- Dezert pripravte z nízkotučného tvarohu a ovocia.
Na záver treba podotknúť, že aj pri zdravej strave platí staré známe „všetkého s mierou“.